تقریبا تمام خودروهایی که امروزه در کارخانههای مختلف دنیا تولید میشوند، مجهز به سیستم کلید از راه دور یا همان ریموت هستند. این نوع کلیدها علاوه بر اینکه باز و بسته کردن درهای خودرو را نسبت به گذشته آسانتر کردهاند، ایمنی آن را نیز ارتقاء دادهاند. همانطور که از نام این سیستم مشخص است، کلید از راه دور یک مؤلفه الکترونیکی است که برای تعامل و کنترل برخی از آپشنهای خودرو کاربرد دارد. به عنوان مثال معمولاً از کلیدهای ریموتی برای کنترل مکانیسم قفل مرکزی اتومبیل استفاده میشود. با این وجود کار نکردن ریموت خودرو معمولاً بدان معنی است که راننده قادر نخواهند بود از راه دور وسیله نقلیه خود را کنترل کند. گذشته از ایجاد اختلال در کنترل آپشنها، با خراب شدن این وسیله، ایمنی خودرو نیز پایین میآید. در بیشتر موارد خرابی ریموت علت پیچیدهای ندارد و با تعویض باتری به راحتی حل میشود. اما گاهی نیز مشکل الکترونیکی است و باید برای حل آن به کلید سازی مراجعه کنید. در این مقاله به 4 علت رایج برای کار نکردن ریموت خودرو اشاره کرده و آنها را به تفصیل تشریح کردهایم.
همانطور که اشاره کردیم، کلید از راه دور یا همان ریموت در درجه اول وظیفه کنترل آپشنهای خاصی را در وسیله نقلیه بر عهده دارد. اما در خودروهای معمولی عملکرد اصلی این وسیله، باز و بسته کردن دربهای اصلی و در صندوق عقب است. البته اخیراً به دلیل پیشرفتهای تکنولوژیکی، کلیدهای از راه دور علاوه بر کنترل سیستم قفل مرکزی، به سیستم دزدگیر نیز مجهز شدهاند.
در حقیقت ریموتها دستگاههای سادهای هستند که برای داشتن عملکرد صحیح، به برقراری ارتباط نیاز دارند. این وسیله در واقع یک فرستنده رادیویی مینیاتوری است که سیگنالهایی را به گیرنده موجود در وسیله نقلیه شما میفرستد. این سینگالها دستور به کار افتادن یا قطع شدن سیستمهای مختلفی که برای ریموت تعریف شدهاند را صادر میکنند. ریموتها یا با باتری سکهای یا با باتری لیتیومی کار میکنند.
ریموت خودرو از باتری به عنوان منبع اصلی تامین انرژی استفاده میکند. باتری در واقع به طور مستقیم به فرستنده موجود در کلید از راه دور خودرو متصل است. بیشتر ریموتها با باتریهای سکهای یا همان باطری ساعتی بزرگ کار میکنند. بسیاری از این باتریها عمر مفید کوتاه و مشخصی دارند. از آنجا که ممکن است روزی چندین بار از این منبع تغذیه استفاده شود، اصلیترین دلیل کار نکردن ریموت خودرو تمام شدن باتری است.
همانطور که قبلاً نیز به طور خلاصه گفتیم، ریموت بر مبنای اصول ارتباطات کار میکند. این ارتباط شامل انتقال و دریافت یک سیگنال خاص است. ریموت با تبادل این سیگنالها با گیرنده زوجی که در وسیله نقلیه شما وجود دارد، یک عملکرد خاص را انجام میدهد. در واقع سیگنالهایی که منتقل میشوند مترادف با یک عمل تعریف شده هستند. این عمل میتواند از قفل کردن درب ماشین گرفته تا روشن شدن موتور متغیر باشد.
اگر فرستنده ریموت آسیب دیده باشد، نمیتواند با گیرنده خودرو تعامل موفقیتآمیزی داشته باشد. آسیب دیدن فرستنده نیز میتواند چنین مشکلی را ایجاد کند. بنابراین اغلب کارشناسان بعد از چک کردن باتری به سراغ بررسی وضعیت گیرنده و فرستنده در ریموت و خودرو میروند.
برای اینکه ارتباط بین فرستنده و گیرنده به درستی برقرار شود، ریموت باید با خودرو تنظیم باشد. اگر کد ریموت با فرستنده داخلی خودرو همخوانی نداشته باشد، هر چقدر هم که تلاش کنید نمیتوانید با استفاده از کلید از راه دور عملکردهای مختلف خودرو را به کار بیاندازید. این مشکل بیشتر برای افرادی پیش میآید که تازه وسیله نقلیه صفر کیلومتر خود را از شرکت خودروسازی یا نمایندگی تحویل گرفتهاند. کد وارد شده به کلید از راه دور باید شبیه کد فرستنده باشد. فرآیند وارد کردن کد روی فرستنده و گیرنده، اغلب به طور همزمان انجام میشود.
شکسته شدن یکی دیگر از دلایل عمده کار نکردن ریموت خودرو است. اگر قطعات مکانیکی داخل ریموت جابهجا شده یا آسیب دیده باشد، ریموت ماشین کار نخواهد کرد. حتی اگر فرستنده و گیرنده شما کاملاً با هم تنظیم باشند. منظور از بخشهای مکانیکی داخلی، ترمینالهای باتری و سایر قطعات لحیم شده است.
سیستم ضد سرقتی که امروزه در روند تولید خودروها استفاده میشود، کار سارقین را دشوار کرده است. اما با این وجود هنوز هم دزدیدن خودرو برای برخی از آنها کار سادهای است. یکی از بهترین اقداماتی که میتوانید برای جلوگیری از ربوده شدن خودرو خود انجام دهید خرید یک قفل فرمان و قفل پدال مناسب است.
باز کردن این قفلها معمولا کار کسی که سالها تجربه در زمینه کلید سازی دارد. البته برخی از سارقین تبحر لازم را دارند اما به دلیل زمانبر بودن باز کردن این قفلها ترجیح میدهند اتومبیلی را طعمه خود قرار دهند که قفل فرمان یا قفل پدال ندارد. در این مقاله راهنمایی را ارائه کردهایم که به کمک مطالعه آن میتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید و با خرید یک قفل فرمان یا قفل پدال مناسب ایمنی خودرو خود را افزایش دهید. به خصوص اگر اتومبیل خود را در طول شب و در ساعتها متمادی در فضای باز و خارج از پارکینگ پارک میکنید.
همانطور که گفتیم، استفاده از قفل فرمان و قفل پدال نمیتواند ایمنی صد در صد ایجاد کند. اما با وجود اینکه باز کردن این قفلها پیچیدگی خاصی دارد و زمان میبرد، سارقین معمولا سراغ خودروهایی که قفل دارند نمیروند. حالا از کجا باید متوجه شویم که قفل فرمان برای ما مناسبتر است یا قفل پدال. در ادامه به صورت اختصاصی در مورد هر یک از این قفلها صحبت میکنیم.
قفل فرمان یک تکه فلز عصایی است که قابلیت تنظیم دارد و همانطور که از نامش پیداست، فرمان را قفل و غیر قابل استفاده میکند. این قطعه کاربردی برای همه خوردوها مناسب است. چرا که اندازه آن قابل تنظیم بوده و با هر طرح فرمانی همخوانی دارد. به این ترتیب هر نوع خودرویی یک نوع قفل فرمان مخصوص ندارد. به این ترتیب اگر یکبار این وسیله را برای خودرو خود خریداری کنید میتوانید آن را برای خودروهای بعدی نیز استفاده کنید. از طرفی فلزی که برای ساخت این قفلها استفاده میشود بسیار مقاوم است و برای بریدن آن به زمان زیادی نیاز میباشد. پس علاوه بر اینکه باز کردن قفل این وسیله ایمنی کار دشواری است، بریدن آن نیز عملا غیر ممکن است. قفل فرمان از دو قسمت مجزا تشکیل شده که یکی داخل فرمان و دیگری خارج آن قرار میگیرد. به این ترتیب با یک مکانیسم ساده کششی این دو بخش به هم چفت شده و با چرخاندن کلید میتوانید فرایند قفل را تکمیل کنید. این وسیله عملا استفاده از فرمان را غیر ممکن میکند.
قفل پدال هم همانطور که از نامش مشخص است، برای قفل کردن پدالها کاربرد دارد. این قفل یک تکه فلزی دارد که زیر پدالها رفته و ترمز و کلاچ را از کار میاندازد. وقتی خودرو ترمز و کلاچ نداشته باشد، حرکت آن بیفایده بوده و حتی ممکن است منجر به تصادف شود. مهمترین مزیت قفل پدال نسبت به قفل فرمان این است که قفل پدال معمولا ارزانتر است. هنگام خرید قفل پدال مدلهایی را انتخاب کنید که همزمان ترمز و کلاچ را مسدود میکنند. متاسفانه برخی از سارقین میتوانند قفل پدالهایی که فقط ترمز را درگیر میکنند را باز کنند. به این ترتیب هر چه مکانیسم قفل انتخابی شما پیچیدهتر باشد، خطر ربوده شدن وسیله نقلیهتان نیز کمتر میشود.
همانطور که گفتیم هر کدام از این قفلها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. به عنوان مثال نصب قفل فرمان بسیار راحتتر از قفل پدال است به همین خاطر اکثر رانندگان استفاده از قفل فرمان را ترجیح میدهند. از طرفی با فرض اینکه سارقین نتوانند قفل را باز یا فلز آن را ببرند، خلاص شدن از شر قفل فرمان برای آنها سادهتر است. برای رهایی از این قفل تعویض فرمان کافیست. اما اگر بخواهند قفل پدالی که از باز کردنش عاجز هستند را در بیاورند باید پدالها و قسمت مکانیکی خودرو را دستکاری کنند.